Soya Izoflavonları

'Supplementler' forumunda okt4y tarafından 20 Kasım 2017 tarihinde açılan konu

  1. okt4y

    okt4y ÜyeÜye

    Katılım:
    20 Kasım 2017
    Mesaj:
    50
    Alınan Beğeniler:
    0
    Ödül Puanları:
    6
    Bu ne

    Tofu ve soya sütü gibi soya ürünlerinde bulunan ve ek formda satılan izoflavonlar, fitoöstrojenler olarak bilinen güçlü bileşiklerdir. Bu bitki esaslı maddeler kimyasal olarak vücutta üretilen östrojen hormonuna benzer, ancak daha zayıflar. Bununla birlikte, fito östrojenleri hücrelerdeki östrojen reseptörlerine bağlanabilir ve çeşitli önemli sağlık faydaları üretebilir. Soya izoflavonları üzerine yapılan araştırmaların çoğu soya ürünlerini düzenli olarak yiyen insanlarla birlikte yapıldı, bu nedenle pek çok takviye soya fasulyesinde, genistein ve daidzein'de büyük izoflavonlar içeriyor olsa da, sofada izoflavonların tek yararlı bileşim olup olmadığı belli değil.

    Bu ne işe yarıyor

    Fitoestrojenler olarak soya izoflavonlarının iki önemli etkisi vardır. Birincisi, östrojen seviyeleri yüksek olduğunda, fito östrojenleri vücut tarafından üretilen daha güçlü östrojen formlarını engelleyebilir ve meme kanseri gibi hormon kaynaklı hastalıkları önlemeye yardımcı olabilir. İkinci olarak, menopozdan sonra olduğu gibi östrojen seviyeleri düşük olduğunda, fitoöstrojenler vücudun kendi östrojeninin yerini alabilir ve muhtemelen kızarıklıkları azaltabilir ve kemikleri koruyabilir. Soya izoflavonları ayrıca antioksidan ve antikoagülan etkilere de sahip olabilir.

    Genel Kullanım Alanları

    Sıcak yanıp sönme sıklığını ve ciddiyetini ve diğer menopoz semptomlarını azaltın.
    Koroner kalp rahatsızlığına karşı koruyabilir.
    Bazı kanserleri önleyebilir.
    Osteoporozu önlemeye yardımcı olabilir.
    önleme

    Araştırma, soya fasulyesi ürünlerinin, LDL'yi ('kötü') kolesterolü düşürerek ve HDL'yi ('iyi') yüksek miktarda artırarak kalp rahatsızlığına karşı korumasına yardımcı olduğunu gösteriyor Soya, yüksek kolesterol seviyesi olan insanlarda en etkili görünüyor En normal kolestrol seviyesine sahip olanlarda , etkileri daha az güçlüdür ve aynı yararları elde etmek için daha büyük miktarlara ihtiyaç duyulmaktadır Soya ürünleri, arter tıkanıklığı plakının birikiminde ilk adım olan LDL kolestrolünün oksidasyonunu da inhibe edebilir Ayrıca, laboratuvar çalışmaları genistein'i soya kan pıhtılarının oluşumunu önlemeye yardımcı olur.

    Soya'nın temel besin maddelerinden biri olduğu Asya ülkelerinde, bazı kanser oranları Amerika Birleşik Devletleri'ndekinden çok daha düşüktür. Ön çalışmalar, düzenli olarak tüketilen soya gıdaları ya da takviyeleri meme, prostat ve endometriyum kanserlerine karşı koruma sağlayabileceğini göstermektedir. Hayvan çalışmalarında soya proteini diyetine eklenerek tümör oluşumu önemli ölçüde azaltılır ve bir zamanlar gelişen kanser yayılması ihtimali azalır. Soya içindeki fitoöstrojenler büyük olasılıkla bu etkiden sorumludur. Araştırmacılar, izoflavon genisteinin, tirozin kinaz adı verilen ve tümör hücrelerinin büyümesini ve çoğalmasını sağlayan bir proteini bloke edebileceğini tahmin ediyorlar. Bu neden soya neden daha düşük bir prostat kanseri riski ile ilişkili olabilir. Genistein de güçlü antioksidan özelliklere sahiptir ve bu sebeplerden dolayı bir gün daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen kansere karşı faydalı olduğunu ispatlayabilir.

    Ek yararlar

    Araştırmalar, kadınların çok fazla soya ürünü yediği Asya'da sıcak basmaları ve menopozdaki diğer semptomların nispeten nadir olduğunu gösteriyor. Buna ek olarak, bir Batı araştırmasında, 45 gram soya unu günlük diyetlerine ekleyen kadınlar, sıcak basmalarında% 40'lık bir düşüş yaşadı.

    Soy isoflavonlar kadınların kemik yoğunluğunu korumasına yardımcı olabilir. Postmenopozal kadınlardan birinde yapılan araştırmada, günde 40 gram soya proteininin tüketilmesi osteoporoz nedeniyle zayıflamış omurgada kemik mineral yoğunluğunda belirgin bir artışa neden oldu.

    Nasıl Alınır

    Dozaj:
    Uzmanlar, terapötik etki üretmek için gereken soya izoflavon miktarını bilmiyorlar. Asya ülkelerinde, izoflavon tüketimi günde 25 ila 200 mg arasında değişmektedir. Bazı araştırmacılar, günde 50 ila 120 mg'lık bir alımın gerekli minimum miktarda olabileceğine inanmaktadır. Piyasadaki takviyeleri içerdikleri izoflavonların türüne ve hap başına toplam izoflavon miktarına göre değişir. Bir isoflavon karışımı sağlayan bir ürün seçin (hem genistein hem daidzein içermelidir) ve günde 50 ila 100 mg izoflavon elde etmek için yeterli hap kullanın.

    Kullanım Kuralları:
    Çoğu uzman soya gıdalarından soya izoflavonları almayı denemenizi önerir. İzoflavon içeriğine ek olarak, bu gıdalar iyi bir protein kaynağıdır, bu nedenle kırmızı et ve doymuş yağ içerisindeki diğer gıdaları geçirebilirler.
    Soya fasulyesindeki izoflavonların miktarı, dolayısıyla bunlardan yapılan herhangi bir ürün değişir. Genel olarak, günde bir ila iki porsiyon soya yemenin muhtemelen yeterli olacaktır. (A porsiyon 3,5 inç tofu veya miso, 1 fincan soya sütü veya 1/2 su bardağı soya unu, pişmiş soya fasulyesi veya dokulu sebze proteinine eşittir.) Eğer bu kadar sofrada yemek yiyen sizin zevkinize değilse, gıdalar ve takviyelerin kombinasyonundan izoflavonlar. Diğer bir alternatif soya proteini ve izoflavonları içeren soya tozudur; suyu suyu, süt veya sallar gibi karıştırın. Kahvaltı ve akşam yemeğini almadan önce büyük bir bardak ılık suyla birlikte soya takviyeleri alın.

    Olası yan etkiler

    Soya ürünleri, büyük miktarlarda bile olsa, oduce yan etkiler. Bununla birlikte, soya fasulyesi alerjisi olan kişilerin küçük bir yüzdesi, tüm soya takviyeleri ve soya bazlı gıdalardan kaçınmalıdır. Faktörler ve İpuçları Elyafda yüksek bir diyet isoflavonların emilimini etkileyebilir. Yüksek lifli bir diyet yerseniz, soya takviyeleri veya soya gıdaları tüketiminizi artırdığınızdan emin olun. En son bulunan bir araştırmada, orta düzeyde yüksek kolesterol düzeyine sahip insanlar, izoflavonlu ya da içermeyen 25 gram soya proteini içeren günlük bir "milkshake" içti. Dokuz haftadan sonra, izoflavonlu zengin salladılar, ortalama olarak, LDL ("kötü") kolesterol düzeylerinde% 5'lik bir düşüş yaşadı. En yüksek LDL düzeyine sahip insanlar% 11 düşüş gösterdi. (LDL düzeylerinde her% 10 ila% 15 düşüş için kalp krizi riski% 20 ila% 25 arasında azalır.) En çok soya ürünü ve diğer bitki besin öğelerini tüketen kadınlar, endometriyal kanser riskini% 54 azaltırken, bir çalışmaya göre. Soya ürünleri, hiç hamile kalmamış kadınlar için özellikle önemli olabilir. Bu grupta günde ortalama 1/4 ons soya tüketiminden daha az yeme endometriyal kanser riskinde dört kat artma ile ilişkilendirildi.